26 Mart 2016 Cumartesi

Nazım Hikmet


/Dosyalar/3418_nazim-hikmet-kimdir.jpg
Türk edebiyatında olukça önemli bir isim olan Nazım Hikmet Ran 15 Ocak 1902 yılında Selanik’te dünyaya gelmiş bir edebiyatçıdır. Her ne kadar şiirleri ile bilinse de Nazım Hikmet şiir dışında roman, oyun ve anılar da kaleme almıştır. Nazım Hikmeti genel olarak romantik devrimci olarak tanımlamaktadırlar. Nazım Hikmet yaşadığı dönemde yazdıkları ile büyük ses getirmiştir. Siyasi içerikli bazı yazıları ve siyasi görüşleri sebebi ile birçok kez tutuklanan Nazım Hikmet sürgüne gönderilmiş ve hayatının büyük bir kısmını parmaklıklar ardında geçirmek zorunda kalmıştır.

Nazım Hikmet Türk şiirinde oldukça önemli bir isimdir. Yazdığı şiirler birçok ödüle layık görülmüştür. Nazım Hikmet’in önemli eserleri arasında Unutulan Adam, Portreler,Milli Gurur, Sesini Kaybeden Şehir, 835 Satır, Kemal Tahir’e Mapushaneden Mektuplar ve Kuvayı Milliye sayılabilir.

Eserleri
ŞİİR:
835 Satır (835 Satır; Jokond ile Sİ-YA-U; Varan 3; 1+1=1; Sesini Kaybeden şehir)
Benerci Kendini Niçin Öldürdü (Benerci Kendini Niçin Öldürdü; Gece Gelen Telgraf; Portreler; Taranta-Babu'ya Mektuplar; Simavne Kadısı Oğlu şeyh Bedreddin Destanı; şeyh Bedreddin Destanı'na Zeyl)
Kuvâyi Milliye (Kuvayi Milliye; Saat 21-22 şiirleri; Dört Hapisaneden; Rubailer)
Yatar Bursa Kalesinde
Memleketimden İnsan Manzaraları
Yeni Şiirler
Son Şiirleri
İlk Şiirler
La Fontaine'den Masallar
(İlk Şiirler, Nâzım Hikmet'in çocukluk şiirleriyle hece şiirlerini içeriyor. Şair bunların büyük bir bölümünün toplu şiirleri arasına alınmasını herhalde istemezdi. Son kitap takma adla yayımlanan La Fontaine çevirileri.)

OYUN:
Kafatası (Ocak Başında; Kafatası; Bir Ölü Evi; Unutulan Adam; Bu Bir Rüyadır)
Ferhad ile şirin (Yolcu; Ferhad ile şirin; Sabahat; Enayi)
Yusuf ile Menofis (Allah Rahatlık Versin; Evler Yıkılınca; Yusuf ile Menofis; İnsanlık Ölmedi Ya; İvan İvanoviç Var mıydı Yok muydu?)
Demokles'in Kılıcı (İstasyon; İnek; Demokles'in Kılıcı; Tartüf - 59)
Kadınların İsyanı (Kadınların İsyanı; Yalancı Tanık; Kör Padişah; Her şeye Rağmen)

ROMAN-ÖYKÜ-MASAL:
Kan Konuşmaz
Yeşil Elmalar
Yaşamak Güzel şey Be Kardeşim
Hikâyeler
Çeviri Hikâyeler
Masallar
(Nâzım Hikmet yalnızca Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim adlı romanıyla Sevdalı Bulut adlı masallar kitabını kendi adıyla yayımlamıştı. Ötekiler para kazanmak için acele yazılıp gazetelerde takma adlarla yayımlanmış ürünlerdir.)

YAZILAR:
Sanat, Edebiyat, Kültür, Dil
Yazılar (1924-1934)
Yazılar (1935)
Yazılar (1936)
Yazılar (1937-1962)
Konuşmalar
(Nâzım Hikmet'in bu kitaplarda yer alan yazılarının büyük çoğunluğu çeşitli takma adlarla gazetelere yazdığı köşe yazılarıdır.)

MEKTUPLAR:
Nâzım ile Piraye
Cezaevinden Memet Fuat'a Mektuplar
(1998'de Adam Yayınevi'nin Piraye'ye Mektuplar adıyla iki cilt olarak yayımladığı yapıt da bu bölüme eklenmelidir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder