26 Mart 2016 Cumartesi

Organize Suçlar


/Dosyalar/3432_organize-suclar.jpg
Amerika'da organize suçlarla ilgili çalışmalarıyla bilinen Hovvard Abadinsky, organize suçu toplumsal değerler çerçevesinde tarif etmekte ve çok geniş bir çerçeve çizmektedir. Organize suç örgütlerinin özelliklerinin tamamına yakınına yer verilen bu tanım bir özet gibidir.

Abadinsky'e göre organize suçlar; yasal veya yasal olmayan metotlarla para ve güç elde etmek maksaalyferen az üç düzeyli hiyerarşik bir yapı sergileyen ve belirli bir grup hiyerarşik disiplininde hareket eden ancak ideolojik amaçlı olmayan kişilerin yapmış olduğu eylemlerdir.
Ayrıca, Abadinsky organize suçların özelliklerini sekiz başlık altında toplamıştır:

  a) İdeolojik değildir: Organize suç örgütlerinin motivasyonu para ve güçtür. Şiddet içerikli eylemlerine uygun zemin oluşturmak ve kendilerini korumak için devlet görevlileri ile irtibata geçerler. Bu yönü itibariyle, organize suçlar birkaç kişinin suç işlemek amacıyla oluşturduğu örgüt tipinden ayrılmaktadır.

   b) Kendi içinde hiyerarşik yapıya sahiptir: Üç veya dört kademeden oluşan dikey bir yapılanmaya sahiptir. Askeri sistemdeki ast-üst ilişkisine benzer bir sistemleri vardır.

   c) Sınırlı ve özel bir üyelik sistemi vardır: Bir organize suç örgütü, elemanlarının sınırlı olması konusunda özel bir hassasiyet gösterir. Genellikle etnik köken, akrabalık ve suç kaydı olması gibi unsurlara önem verilir. Kişilerde suç işleme isteğinin olması, kurallara uyabilme, verilen emri yerine getirme ve gizliliğe dikkat etme özellikleri aranır.

   d) Devamlılık vardır: Elemanlarının grupta kalmasına ve yapılan bir işte veya düzenlenen bir eylemde süreklilik olmasına dikkat edilir. Kalifiye bir elemanın en büyük özelliği budur.

   e) Rüşvet verme ve şiddette bulunma istekliliği olmalıdır: Bir organize suç örgütünde şiddet, her zaman için kullanılmaya ve kabul edilmeye hazır bir içgüdü halinde olmalıdır. Gerektiğinde, yapılan faaliyetleri gizleme amaçlı rüşvet verilebilir. Bunlar için ahlaki bir sınırlama yoktur.

   f) İş bölümü bulunur: Bir organize suç örgütünde nitelikli elemanlar tarafından yerine getirilen iş bölümü bulunmaktadır. Cinayet işlemekten her türlü şiddet kullanımına kadar görevler, elemanlar arasında paylaştırılır.

   g) Tekelciliğe önem verilir: Organize suç örgütleri içinde de bölge ve faaliyet paylaşımı olur. Kesinlikle birbirleriyle rekabet halinde olmazlar. Sadece zaman zaman mücadeleci birimlere karşı işbirliği içine girerler.

   h) Kendi içinde kuralları ve düzenlemeleri vardır: Organize suç örgütlerinin, yasal organizasyonlar gibi grup içi özel kuralları bulunur. Verilen görevi yerine getirmeyen örgüt elemanına farklı müeyyideler uygulanır.

Genel anlamda ülkemizde suçlar dört başlık altında toplanmıştır. Bunlardan;

Ferdi Suç : Bireysel olarak işlenen suçlardır.

İştirakli Suç : Bir azmettiricisi olup teşekkül halinde işlenen suçlardır.

Toplu Suç : Herhangi bir teşekkül olmaksızın toplu halde işlenen suçlardır. Örneğin, stadyumlarda meydana gelen taraftar kavgaları veya gösteri yürüyüşlerinde çıkan kavgalardır.

Örgütlü Suç : Ülkemizde iki başlık altında incelenmektedir. Bunlar terör suçlan ve mafya tipi organize suçlardır. Aşağıdaki şekilde de görüldüğü üzere, mafya tipi organize suçlarda, çıkar amacı güden ve üçten fazla kişinin bir araya gelmesiyle oluşan bir örgüt söz konusudur. Suç işlenirken, baskı, cebir, şiddet, tehdit, yıldırma, şantaj, adam öldürme veya yaralama söz konusudur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder